Непозната страна на гр. Белослав

 

 

 

 

 

 

Непозната страна на гр. Белослав

 

 

 

 

 

 

 

Ще Ви представя едно обикновено градче с необикновени хора. Намира се в близост до гр. Варна, където срещнах  хора  с огромни и чистосърдечни сърца. За тях  ще ползвам изразът ,,народни хора“  – душите и сърцата на обществото ни.

 

 

  Всъщност нямах представа какви хора живеят там,  докато не срещнах моториста, с който си споделям живота  в момента (повече за мотористите вижте тук).  Той е от гр. Белослав. Нямам думи да изразя топлите отношения и сплотеността, която се намира между хората там. Затова съм приготвила клип от ЗАГОВЕЗНИ 26.02. 2017 г. 

 

 

 

 

 

За съжаление освен че youtube ми е орязъл видеото, което съм заснела ми свърши и паметта в телефона за традиционния обред с децата, които гонят халвата. Вярвам обаче, че от тази част на това което съм заснела ще ви стане ясно за какво говоря. След всичките танци които се разиграха първо от танцьорите, а после се включиха и от публиката (а те бяха поканени лично от водещия) мога да ви кажа, че когато дойде реда и на децата за халвата на конец се усещаше само любов покрай мен. След тях всички големи и малки скачаха за здраве големия огън. Финала беше почерпка от организаторите със съдействието на спонсорите. В цял Белослав имаше няколко огромни огъня, които видяхте на клипа.

 

 

 

Сега ми се ще да Ви споделя нещо, което за мен беше немислимо преди време.  Когато за пръв път се запознах с половинката си  по време на разговор го запитах дали циганите и при тях са много, както в повечето места. Отговора беше: ,, Ами нормално според мен, но за разлика от другите цигани нашите не крадат‘‘. И на мен ми висна ченето. За първи път през целия си живот чух такова изказване. Помолих го да повтори, защото имаше вероятност да не съм чула и той ми каза, че правилно съм го чула. Реших от любопитство да попитам и други хора, които вече познавах от там и те ми отговориха по същия начин. Казаха ми, че общината се грижи за ромите като те пък от своя страна си гледат работата и не я притупват, а си работят чистосърдечно, като държат на честността и не крадат. Във времето ми се доказа истинността за чистотата в гр. Белослав и наистина където и да сме обикаляли с половинката ми навсякъде беше чисто.  А аз  се чудих в кой свят съм попаднала. Беше ли възможно това чудо българи и роми, които съжителстват безпроблемно? Сега след толкова години ще ви отговоря, че отговорът е да. Там съществува магия наречена взаимно разбирателство и приемане. Само от клипа ще ви стане ясно за какво говоря, защото има роми които споделят празника със съгражданите си без да си личи  че са такива.

 

 

 

В случая призовавам всички управляващи кметове на градове и села да вземат пример от  гр. Белослав. Повече от ясно е, че и при бившия и настоящия кмет грижата за ромите си продължава без значение, че кметовете са различни, като не се стига до конфликти между едните и другите.

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Translate »
error: Content is protected !!